Jump to content
Battlefield.no

anon000

Supermedlem
 • Content Count

  153
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Everything posted by anon000

 1. Jeg var nesten oppløst i tårer allerede etter de første fem minuttene; fantastisk god film, som jeg også (og dessverre) kunne relatere meg med. Håper mine kodete anmeldelse endelig gir mening nå... Uten å ha sett Nocturnal Animals, Silence og The Handmaiden enda, kan jeg konstatere Arrival som hittil 2016s aller beste film. Villeneuve er fantastisk ja, og Prisoners er nok en perle. Selv Sicario, som jeg regelrett hatet for dens forvridde pro-Trump vinkling av emnet i filmen, oser av kvalitet og teknisk brillianse over hele linja.
 2. Svaret er ganske enkelt "nei". Du trenger ingen oppgradering, og 3930K holder fortsatt koken enda, da CPU-arkitekturer møtte veggen rundtomkring da din 3930K kom på markedet. IPC-endringene fra IB-E til BW-E er hva, 15%? Men selv da er forskjellene langt, langt mindre i gaming. Og hvis du noensinne har planer om å spille i høyere oppløsninger enn 1080p i fremtiden, da du ønsker å oppgradere til GTX 1080, så snakker vi om forskjeller på 1% mellom en 3930K og 6800K i 1440p. Selv en i5 4c/4t (i dette tilfellet 6700K med HT/av) vil gi samme gjennomsnittlige og laveste FPS i 1440p. Så det blir en overflødig oppgradering. Når det gjelder oppgradering av GPU, kan det være verdt å vente på GDC 2017 i slutten av februar, og se om vi får noen videre info om den mulige lanseringen av GTX 1080 Ti (som kan ha en effekt på prisen på 1080 i dag). Om du noensinne har planer om å oppgradere CPU likevel, kan AMDs Ryzen, som også ventes lansering under GDC, være et interessant alternativ. Alle rykter og informasjon AMD selv har gitt tyder på at Ryzen vil han en IPC som er tilsvarende Haswell-E (altså ca. 3% bak dagens BW-E). Om du får en Ryzen 6c/12t til en god pris da, så hvorfor ikke? Da vil selvsagt den største grunnen til oppgradering være oppdatering av plattform og nyere funksjoner, som M.2-SSDer, DDR4-minne, USB Type-C, osv. Å ligge ~6% bak KL i IPC har liten til ingen betydning i spill (og da spesielt i 1440p eller høyere oppløsninger). Det du dog kan gjøre er å kjøpe DDR3-brikker med høyere frekvenser, da nyere tester viser at man kan få en betydelig økning av dette. Så DDR3-brikker helt opp til 2800 MHz hadde faktisk vært å anbefale. En god OC på 3930Ken er også å anbefale. Da kjøper du ganske enkelt ikke et GTX 1080. Selv i 1440p, vil et GTX 1080 klare å oppnå 110-120 FPS i gjennomsnittet i et spill som BF1, med alt på Ultra. For [email protected] (hvis du har en 144hz-skjerm?), vil da GTX 1070 (eller eventuelt Vega, som kommer i mai) være et mye bedre alternativ for deg. X79-plattformen støtter ikke DDR4.
 3. Mer Villeneuve-magi! Gleder meg som en unge til denne filmen, og traileren gjør en fantastisk jobb med å fange originalens atmosfære (blir interessant å se hvor godt Jóhann Jóhannsson klarer å etterligne Vangelis).
 4. anon000

  Ny mobil

  Gå for OnePlus 3T. Var selv i påvente av Pixel, og mistet mye av interesse for et kjøp som resultat av flere faktorer, deriblant pris. OnePlusen har nogenlunde samme rene grensesnitt, og har i tillegg det i tynnere og vakrere design. Samtidig får man med markedets raskeste fingeravtrykkleser, markedets raskeste ladeteknologi (som også holder telefonen kald til enhver tid), solid bakkamera, rimelig god frontkamera, 64GB intern lagring, 6GB RAM, samme SD821-prosessor (den er dog en del raskere, da Pixel har underklokket sin) og veldig god batteritid. Prisen på 4300,-, om man bestiller direkte til Sverige, er slettes ikke verst heller. En annen fin ting med telefonen er den faste nyprisen, og ikke minst den kunstig høye bruktprisen her i Norge. Du kan enkelt selge telefonen for ca. det samme du kjøpe det for om et halvt års tid (så lenge du passer på å selge det før OP4 kommer ut). Bruktprisen på OP3 her i Norge er på ca. 4200,-; jeg betalte 3500,- for den i Juni. Ellers er det verdt å nevne at Huawei P9 er på tilbud på 2999,- akkurat nå.
 5. anon000

  Westworld

  5 episoder er sett og det var nok for meg. Historien er uttrykksløs, karakterene monotone (når selv Hopkins klarer å kjede deg, vet du at noe er galt), og den uklare oppbyggingen lite engasjerende. Kanskje serien har mer å tilby hvis jeg gir den flere episoder. Men jeg er ærlig talt lite interessert i å spille gulrot og stokk med spørsmål på spørsmål som hoper seg opp i kjent Lost-stil; spørsmål som bare er der for å gjøre serien fengslende, men som ebber ut i det plagsomme.
 6. anon000

  Ny mobil

  OnePlus 3T ble nettopp lansert og vil være tilgjengelig fra og med 28. november. Har selv OP3, og kan med bred erfaring av en lang rekke flaggskiptelefoner de siste årene si at dette er 2016s klart beste enhet (kan legge ved en brukeranmeldelse, hvis du vil). Jeg kan virkelig ikke anbefale deg å kjøpe noe annet, såfremt du bor nærme svenskegrensen og kan bestille til en postadresse der. Telefon nummer 2 på listen er Googles Pixel. Den er dog rimelig stivt priset på sinnssyke 9000,- for billigste modell.
 7. Da var Arrival sett, og om jeg skulle formulere denne filmen med en setning så er det "hva Interstellar burde ha vært". Kan prøve å gi en så skånsom skildring som mulig uten å røpe for mye (de gjorde i hvert fall den jobben bra med trailerne). Som de andre av Villeneuves filmer, er Arrivals verden innrammet i en bitende og resignert representasjon av folket. Amy Adams og hennes omgivelser er negative og konfronterende, og det meste av uttrykk for uskyld og godhet nedtrykkes av samfunnet som ikke lenger eksisterende; som et gammelt arr en bør etterlate/glemme. Men ulikt Sicario, har filmen optimisme. Den omfavner arret som en del av et en del av ambivalente omstendigheter av både gode og dårlige minner, verdig lengsel som alle andre følelser. Den viser at selv det kalde kan virke lindrende. Det hjelper desto mer at filmen, ganske overraskende, er en slags motpol til Sicario fra et politisk perspektiv; fra å gå fra det som er nærmest pro-Trump propaganda, har Villeneuve i denne omgangen laget en anti-krigsfilms (selv om krig ikke bevilges noe mer tid enn i samtalene til karakterene). Arrival er mer en film om menneskets instinktive skrøpeligheter, i tillegg til dets emosjonelle krefter og begjær. Filmen er vanvittig nedslående og negativ, men den er også dempende i form av denne negativiteten. Så godt og så personlig klarte Villeneuve å formidle dette, at jeg på slutten av filmen satt igjen oppløst i tårer. Det har enda ikke gått en time siden jeg så filmen, og det vil nok ta lenger tid før jeg slutter å tenke på den. Inntil videre kan jeg understreke at Villeneuve nok en gang har laget en utsøkt film med politiske, sosiale og psykologiske emner blandet i mektig symbolikk, faretruende spenning og emosjonell skåldhet. Igjen bedre enn det meste andre, om ikke alt det andre, jeg har sett i år.
 8. Skal selv se den i morgen. Har enda til gode å se en dårlig film av Villeneuve, og han har rimelig kjapt blitt en av samtidens beste regissører. Han har produsert 3 andre filmer siden 2013, alle av de er mektige på sitt vis. Neste år får vi også Blade Runner 2049.
 9. Trump har klart å erverve seg en drøss av stemmer som alle antok han ikke ville, og ser nå også ut til å vinne i Florida. Brexit-situasjonen i reprise, dette... akkurat nå er det rimelig sikkert at Trump vinner valget. Republikanerne holder også majoriteten i Kongressen, som vil bety en eventuell "carte blanche" for enhver lovforslag lagt fram av Trump. Fantastisk å følge med på NRK akkurat nå (04:52 i skrivende stund). Desperasjonen og frykten i den skjelvende stemmen til Ingvild Bryn er festlig. Selv panelekspertene klarer ikke å skjule forbløffelsen. Jon Georg ser ut som han vil ta en kjapp fly hjem til Norge og grave seg en atombunker...
 10. Kanskje jeg ikke var tydelig nok. Mine problemer med Maher gjelder ikke bare Israel-Palestina-konflikten, men hans generelle mangel på kunnskap og villighet til å snu enhver form for diskusjon om til en hjernedød og useriøs debatt. Jeg har generelt lite til overs for det meste andre han sier, fordi han rett og slett ikke kan noe. Showet hans har like mye intellektuell dannelse som partidebatter for ungdomskoleelever. Les heller nyhetsrapporter, debatter og innslag på nettsted som Democracynow, Counterpunch og Zcommunications, for å få en bedre, mer selvstendig og ikke minst mer kritisk blikk på amerikansk politikk.
 11. Folk beskriver dette som et valg mellom høyre- og venstresiden. I realiteten er dette et valg mellom to høyreorienterte politikere; to hauker som er vanskelige å skille fra hverandre annet enn i semantikken. For å ikke snakke om to presidentkandidater som knapt vil ha noe innvirkning på overordnende amerikansk politikk, slik ingen annen president før dem i etterkrigstiden har klart. Ikke nødvendigvis fordi de ikke vil, selv om majoriteten av tidligere presidenter er doktrinært/trimmet av eliten. Men fordi de rett og slett ikke har nok midler til det; selv Mahatma Gandhi ville hatt problemer med å endre på noe, hvis kan kom til makten. USA er blitt til et plutokrati med fleksibilitet kun innenfor de rammene satt av landets velstående minoritet. Og det er ikke som om befolkningen ikke er klar over det, da majoriteten av av velgerne er forferdet over begge alternativene som er satt foran dem. De blir altså nødt til å velge mellom to kandidater som de engang ikke liker. Vi har god kjennskap til det her i Norge og generelt i resten av Europas usunne demokratier, der en marginalisert befolkning har liten innflytelse på politikken. En kan ha et parti fra ytre venstre eller høyre i makten, og den førende politikken vil være mer eller mindre den samme (med små endringer her og der). Kypros’ regjeringsskifte fra et konservativt høyreparti til et kommunistisk parti for noen år tilbake, der knapt noe ble endret, er et perfekt eksempel på dette. Trumps bemerkelsesverdige popularitet, som skjer til tross for et mediemenneske som er kraftig anti-Trump og pro-Hillary, viser et skremmende bilde av det amerikanske samfunnet. Trump er et direkte resultat av feilslått amerikansk politikk i form av en nyliberal økonomi som har vært ødeleggende for alle andre enn eliten. Vi ser effektene på det her i Europa og, nå, der Skandinavia ser ut til å være et av de få områdene som prøver å gjøre motstand mot tilintetgjørelsen av velferdssystemet. I tillegg har det amerikanske folket ganske skingrende blitt pisket med krigslyst, frykt og lumske trusler av medier siden 11/9. Selv under Obama, som er en såkalt due, har vi vært vitne til opparbeidingen av en de mest ekstreme terroristkampanjene i moderne tid: dronekrigføringen. Trump, Tea-party-bevegelsen og andre til ekstremt høyre er en konsekvens av alt dette. Vi får kandidater som Trump og andre republikanere som har null bakkekontakt med virkeligheten fordi amerikansk politikk har blitt skyvet kraftig til høyre de siste tiårene. Det er ingen høyre-sentrum lenger, som på 1950-tallet ("venstreradikalen" Sanders' politikk er på mange måter sammenlignbar med de av det republikanske parti på 50-tallet). Det er høyre mot det ekstremt høyre. Uten en venstreside som kan representere grasrotbevegelsen, da et gjennomsyret nyliberalt samfunn som USA har knust ethvert forsøk på det gjennom moderne historie, er den høyreekstreme og nærmest fascistiske utgaven av det, det eneste alternativet de har. Det ser man i den store andelen av arbeiderklassen som støtter oppunder Trump. Maher er like uvitende, simpel og overbærende som Trump selv. Fyren er jo en komplett tosk fra ende til annen. Bare å høre han blabre i vei pro-israelske agitasjoner (som forresten er noe han gjør nesten hver eneste gang han får anledningen) er brysomt å høre på. Det er bare å se på episoden når han har Oliver Stone på besøk, og hver gang Stone forsøker å få igang en konstruktiv debatt, så blir han avbrutt av Maher, som vrir diskusjonen om til noe useriøst. Til slutt gir Stone opp og gjør ikke annet enn å sukke og se ned på bordet som et dødt lik.
 12. Forskjellen i ytelse mellom dem er på ~10%, så det skal ikke ha så mye å si i denne sammenhengen.
 13. Det skal nok gå, selv om grafikkinnstillingene du blir nødt til å kjøre det med gjør spillopplevelsen til en ganske trist affære. Hva består resten av maskinen din (i hovedsak CPU og minne) av? For ca. 600-700,-, som er litt over det selve spillet koster, kan du få kjøpt deg et brukt GTX 770 eller Radeon 7970 (R9 280X), og kjøre spillet i 60 FPS på mediuminnstillinger. Selv den billigere 7950 (som du kan få for type 4-500,- på brukten), vil gi deg meget gode resultater.
 14. Fikk spilt early access av BF1 hele dagen hos en venn, og må si jeg er positivt overrasket over dette spillet. Så mye at dette blir det første BF-spillet på mange år som jeg virkelig gleder meg til. Jeg hadde en tung start de første to timene, på grunn av den uvante "store" rekylen på våpnene, som var større enn jeg trodde. Med tanke på tidsperioden spillet er satt i, er dette egentlig en bra ting. DICE skal ha ros for at de tørr å gjøre noe sånt i et så populært FPS-spill, i en tid der alle andre gjør det akkurat motsatte. Jeg liker også at de har løst "customization"-problemet gjennom valgmuligheter som zoom, forskjellige crosshairs, sikter og skudd. For et spill basert på WW1, ser det ut til å være god nok variasjon av våpen og utstyr til de forskjellige klassene. Rent teknisk, især visuelt, er spillet forbausende bra, slik nesten hvert eneste Battlefield-lansering har vært siden spillseriens fødsel. Kartene er rike på detaljer og utrolig virkelighetsnære. Jeg så ikke fienden halvparten av gangene, da det var så mye effekter i sving, samtidig som at spillerne blendet seg så godt inn i resten av miljøet. Lydbildet, alt av props, landskap, våpen, vær, eksplosjoner, animasjoner (hesteanimasjonen er top notch), osv., er fantastisk. Til og med de forskjellige kart-soundtrackene i menyen er bra! Det er også et stort pluss at de har kvitta seg med Battlelog-helvetet, og man har en ordentlig in-game browser. Et annen god ting er hvor godt spillet kjørte i forhold til maskinvaren. Det er nesten komisk at dette spillet, ifølge benchmarks på nettet, kjører -50% bedre enn det grafikkbedritne CoD: Black Ops/Infinite War. Blir interessant å se om selve spillanseringen blir like bra, og om de får ryddet opp i balansen, bugs og eventuelle serverproblemer. Hvorvidt jeg vil bite i det sure eplet og betale 5-600,- for halve spillet (spillet uten DLCer), gjenstår å se.
 15. Vel utover The Wire og The Sopranos, ganske enkelt to av tidenes klart beste serier alle og enhver bør få med seg, har jo du også Deadwood og Rome fra tidlig på 2000-tallet fra HBO. En annen serie som også faller utrolig høyt på listen min, men som dessverre får altfor lite anerkjennelse, er Mad Men. En serie der karakterutvikling og subtilitet er hovedbegrepene i et drama som omhandler 60-tallets reklameindustrier. Du finner få serier som er så kule, men likevel også så raffinerte og fulle av følelser. Av serier som fortsatt går på TV er Better Call Saul ganske fin, mens Outlander tilbyr helt grei underholdning (blanding av kostymedrama og sci-fi på lik linje med Westworld). Likevel har de to beste seriene jeg har sett det siste året vært animasjonsserier. Den første er en japansk anime, Attack on Titan, som tilbyr underholdningsverdi i god japansk ånd. Når det kommer til action/spenning er dette den mest underholdende serien jeg har sett, uansett sjanger. Anbefales på det sterkeste! Den andre er komedien Rick and Morty, som klarer å gi en fin miks av kreative (men velkjente) handlinger og god og ofte "lav" humor. Slik de siste to sesongene har vært, har jeg ingen problemer med å sidestille serien med South Park, rent kvalitetsmessig.
 16. Frostbite-motoren er vanvittig bra optimalisert, som vanlig. Rent visuelt, er BF1 uten tvil et av de peneste spillene på markedet, og likevel er VRAM-bruk på nøktern nivå, mens GPU-krav er vanvittig liten. At man kan kjøre et slikt spill med RX 480/1060 i medium-innstillinger på 1440p i 70 FPS (husk også at dette er beta, FPS vil etter all sannsynlighet øke når vi får drivere, og når DICE får ryddet opp i DX12), er intet annet enn imponerende. Dette spillet er bare i betautgave, og er allerede like enkelt å kjøre som Battlefield 4 fra 2013 (som allerede da var en av de beste optimaliserte spillene). Å kunne spille [email protected] med alt på ultra med de ovennevnte kortene i det fullverdige spillet hadde vært helt fantastisk. Fra et rent teknologisk perspektiv, må jeg ta av meg hatten for DICE. Det er sjeldent man kommer over spill/spillmotorer som fungerer så bra! EDIT: Legg også merke til at spillet yter tilnærmet det samme med FX-6300 som med en i7 4790K. Så de med eldre prosessorer (som 2500K/2600K, og tom. eldre som i5 860), har ikke altfor mye å bekymre seg for (for øyeblikket).
 17. Kan vel like så greit dra en copy-paste av et innlegg jeg skrev på Battlefield.no for to år siden: ________________________ La oss dra en recap av lovnadene til DICE: I 2010 uttaler DICE-sjefen Parick Bach, etter lanseringen av Bad Company 2: "We'll never charge for Battlefield maps...We don't ever want to charge for our maps and insisted to EA that this attitude was crucial when it came to keeping our community happy and playing together,". Det samme året langer DICE-sjef Karl-Magnus Troedsson ut mot Modern Warfare 2 for å ta betalt for "map-packs": "This is why these map packs are available at no extra cost, contradicting the industry standard and what our direct competitors are doing. Of course, it also helps avoid segmenting the community, making sure everyone can play together having the same maps available." I 2011, sier Patrick Bach dette til Reddit: "EA would never force us to release a game every year...I think that would dilute the vision of the franchise, and you will eventually kill the franchise by doing that." November 2013, 1 måned etter lanseringen av det uferdige BF4, og 6 måneder før annonseringen av Battlefield: Hardline kommer denne uttalelsen fra EA: "EA does not want a new Battlefield coming out every year" Så, når Respawn Entertainment lover oss at de aldri vil innføre mikrotransaksjoner, ønsker jeg å referere til et godt kjent sitat fra Patrick Bach: "We're owned by EA but we're still very much DICE." ________________________ Polygon sa det ganske tydelig den gangen, når de i en veldig god artikkel om akkurat dette emnet, skrev: "We've taught EA how to treat us, and this is the result." BF1 ser ut som et fantastisk spill, og tar for seg et usedvanlig interessant emne. Men allerede nå ser man hvordan EA svindler sine kunder. Og la det være sagt at det ikke kommer som noe overraskelse; de gjør det gang på gang på gang (og det er folk som til stadighet advarer om dette på forhånd). Likevel har det ingen effekt. Folk faller for markedsføringen av spillet, slik de alltid gjør. Man må bare innse at folk flest er blitt så marginaliserte at de kjøper, spiller, ser, hører og spiser det som er dårlig, da de er et lett bytte for reklame og har vokst opp hele livet med simple alternativer. Jeg har sagt det før og sier det igjen: ikke drikk av giftbegeret!
 18. Der er vi to. Ex Machina er riktignok ikke noe "møkkafilm", men legger fram ingen nye ideer på bordet, og ender opp med å bli en kjedelig affære. Interstellar, derimot, er helt forkastelig. En tematisk fortsettelse av Nolans fascistiske propaganda fra Batman-filmene han laget.
 19. 2001: A Space Odyssey er min personlige favoritt; en de beste filmene noensinne laget. En poetisk strukturert film med en så fremmedartet, kald presentasjon av vår evolusjonære virkelighet og veien framover, at den også er den skumleste filmen jeg har sett (dette kom etter tredje gjennomsyn, da jeg de to første gangene ikke skjønte en dritt av filmen). Jeg mener da ikke en frykt som jeg skvetter av. Men en frykt som ormet sin vei inn i hodet mitt, gjennomsyret tankene mine og var inkarnasjonen av engstelse. Jeg har hatt panikkanfall før, og 2001: A Space Odyssey ga meg den samme følelsen av forestående undergang. En film som fikk meg til å føle meg urolig, deprimert og full av angst mange dager etter dets gjennomsyn. They Live (en forglemt venstreorientert mesterverk), Blade Runner, franske Fantastic Planet og sovjetiske Solaris kommer i neste rekke av de sci-fi-filmene jeg prishøyer mest. Men nesten alle av de anses også som kunstfilmer, og er ikke å anbefale til alle. En av de fine tingene med sci-fi-filmer er hvor mye god og innholdsrik tematikk man finner i dem, selv når det kommer til mainstreamsegmentet. Av de mer lett fordøyelige anbefalingene kan jeg nevne de beste av dem etter sjanger: Animasjonsfilm: Valley of the Wind (1984). En av Miyazakis (Spirited Away, Howl's Moving Castle, My Neighbour Totoro) aller beste filmer, med engasjerende karakterer og historie, godt med action og generelt mye særegen kreativitet i god Studio Ghibli-ånd. Drama: Children of the Men (2006). Dette er en hjerteskjærende, følelsesterk og brutal film om postmoderne håpløshet i en ødelagt verden overtatt av ideologisk ekstremisme (filmen er mye mer relevant i dag enn det den noensinne var når den kom ut) som du er nødt til å se, om du liker sci-fi filmer. Musikken i filmen er til å gråte av. Action: The Matrix (1999). Umåtelig underholdende, overveldende filosofisk og veldig enkelt en av de beste sci-fi-filmene noensinne laget. Skrekkfilm: The Thing (1982). Cronenbergs mest kjente verk, med handlingen satt i Antarktis, der en forskningsbase invaderes av «en slags ting», som den norske karakteren i begynnelsen av filmen harnisk skriker. Dette er en av de mest beste skrekkfilmene der ute, ved siden av Alien, og anbefales på det sterkeste. Som alle av Cronenbergs filmer, kommer også denne med ikonisk synthesizer-soundtrack. Komedie: Big Trouble in Little China (1986). Nok en Cronenberg-film. En hysterisk komedie om en lastebilsjåfør som dras inn i en eldgammel, mystisk Good vs. Evil-kamp i Chinatowns underverden. Filmen har one-linere på rekke og rad, todimensjonale karakterer, episke slåsscener hvor alle plutselig kan kung-fu, masse blod og gørr, bisarre spesialeffekter, monstre, kinesisk magi og en fargefull tilnærming til alt som er. Hva mer trenger man, egentlig? Thriller: Twelve Monkeys (1995). Vi kan ikke nevne gode sci-filmer uten å komme over Terry Gilliam. Dette er kanskje den beste tidsreisefilmen som er laget, som bare blir bedre og bedre jo flere ganger man ser den. Andre filmer jeg anbefaler: Alien (1979), Aliens (1986), District 9 (2009), Looper (2012) og Minority Report (2002).
 20. anon000

  Game of Thrones

  Der må jeg si meg uenig. Game of Thrones har ikke en "ukens skurk"-format, men er basert på bøker, hvor man følger en overordnet handling for nesten hver eneste sesong (bok), og en større historie som alle disse er koblet til. Episoder er ikke selvstendige -- sesonger er. Når det gjelder selvstendige episoder, vil jo jeg påstå at episode 5, "The Door", hadde en konflikt og klimaks av typen du etterlyser. Når det er sagt, er jeg enig med deg i enkelte deler av historien. Daenerys' handlingsforløp, siden sesong 2, er en av de minst inspirerende og interessante av dem alle, hvor det i store og hele består av å vente på hennes reise over havet. De politiske intrigene og ulike karakterene i hennes historie (især Varys og Tyrion) har vært mer interessant enn henne. Jeg gikk allerede lei hennes konstante overvinnelse av folkegrupper/hærer i sesong 3, og hun har ikke utviklet seg noe siden den gang. Jeg vet ikke hvor interessen hos folk ligger, når de ser på Game of Thrones. Men personlig ser jeg på det på grunn av GRRMs skremmende gode gjenskildring av historie (fra antikken opp til 1600-tallet) og politikk i Game of Thrones format. Nesten alt du du ser i serien er basert på historiske begivenheter, og alt i fra de sosiale, politiske og sosioøkonomiske systemene til de nærgående og personlige konfliktene, er gjengivelser av systemer og konflikter i historien og nåtiden. Det er denne detaljen (hjulpet av store produksjonskostnader), samt hans nådeløse/anti-Hollywood tilnærming til heltehistorier, som gjør verdenen hans så levende; det er lag på lag med detalje, symbolikk og menneskelighet som jeg rett og slett ikke har sett maken til. For å ikke snakke om samfunsskritikk; skildring og kritikk av religion og staten har vært fremtredende de siste episodene. Glem actionsekvensene, så gode og underholdende som de skulle være. Det er i dialogene og samfunnsskildringen kvaliteten til Game of Thrones ligger. Dessverre går dette hus forbi mange, til fordel for Hollywood-drama, hendelser og actionsekvenser. "Det skjer ikke noe" blir gjerne synonymt med "jeg vil se noen dø, en krig, osv." Er ikke samspillet mellom Sansa og Jon og de andre husene (Bear Island/Glover), med Starksøskenenes manglende lederskikkelse i fokus, som vi så i forrige episode, mer interessant? Utover det er det skuespillet, samspillet mellom karakterene og ikke minst karakterutviklingene jeg setter størst pris på. Og akkurat her kommer vi tilbake til det med å bygge opp til ting. Mange jeg kjenner snakker hele tiden om at "ingenting skjer i Game of Thrones". Men jeg kan ærlig talt ikke tenke meg en eneste serie som har hatt karakterer med mye så mye utvikling som Sansa og Arya Stark. GoT har dessverre hatt en lei tendens til å bygge opp til en klimaks i slutten av hver sesong, for å tilfredsstille fansen. Men det er diskusjonene og den generelle utviklingen av karakterer som er mest interessant, ikke hendelser. Episode 8 i sesong 4 er et perfekt eksempel på dette. Likevel er det den innholdsløse episoden etter, slaget ved "The Wall", alle husker...
×
×
 • Create New...